Yeni Doğan Bakımı Nasıl Olmalı ?

Hamilelik döneminin ardından başlayan yeni dönemde ebeveynlerin hayatı bebeğin yönlendirmesi ile şekillenecektir.  Bir bebeğin bakımı kolay değildir ilgi ve dikkat ister ancak zaman içerisinde ebeveynlerin yaptıkları okuma araştırma ve öğrenme süreçleri ile bu duruma alışılır ve adapte olunur. Süreci rahatça sürdürmek için daha önce bebek sahibi olmuş insanların tecrübesine başvurmak akıllıca bir adım olacaktır. 

Bebeğin yeni doğan dönemi doğumdan sonraki 28 gündür.  Bebeğin ilk ayını kapsayan bu dönemde dikkat edilmesi gerekenlerden bazıları şu şekildedir;

  • Bebeğin ilk banyosu
  • Emzirme düzeni sağlanması 
  • Bebeğin göbek deliği, göz, ağız ve cilt bakımı
  • Tırnak kesimi 
  • Gaz sancısının giderilmesi
  • Bebeğin uyku düzeni 
  • Bebeğin alt değişimi

Bu bakımlar sırasında ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelerin kolay erişebilir ve toplu şekilde bulunması işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bebeğinizin bakımı için tercih edeceğiniz bir bebek bakım çantası ile ihtiyaç duyacağınız tüm malzemelere evde, günlük gezintilerinizde ve seyahatlerinizde rahatça ulaşabilirsiniz. 

Uzman görüşlerine göre bebeğin odasının 12 metrekare üzerinde olması ve odada muhakkak bir cam bulunması gerekmektedir. Odaya güneş girmesi ve gün içerisinde havalandırılması bebeğin sağlığı için çok önemlidir. 

Bebeğin ilk banyosunun göbek bağı düştükten bir gün sonra yapılması gerektiğini söyleyen uzmanlar bebeğin banyo sırasında rahatladıklarını belirterek aç ya da tok olmalarını önermez. Uyku vaktinden önce 25 derecelik bir ortamda yapılması önerilir. 

Bebeğin her gün yıkanması gerekmez fakat bez değişiminden sonra bölgesel temizliğin özenli şekilde yapılması ve günde 2 – 3 kere altının değiştirilmesi gerekir. 

Alt değişiklikleri sırasında bebeğin altı kısa br süre havalandırılmalı ve ince bir tabaka bebek yağı uygulanmalıdır. Bebek yağı kuruduktan sonra alt değişikliği tamamlanabilir. 

Bebeğin göbek ve çevresinin temizliği sağlığı için önemlidir. Göbek kordonu bezin dışında bırakılmalı ve doktorunuz size önerdiği şekilde temizlenmelidir. Bir iki hafta sonrasında göbek kendiliğinden düşecektir. 

Sabahları uykusundan uyunan bebek için göz bakımı yapılmalıdır. Göz bakımı sırasında kullanılacak su önceden kaynatılmalı ve ılıtılmış olmalıdır. Bakıma başlamadan önce anne ya da baba ellerini sabunla yıkamalı ve kurulamalıdır. Temiz hale getirdiğinden emin olmalıdır.  Ilıtılmış suya bir parça pamuk batırılır ve fazla su sıkılarak pamuktan uzaklaştırılır. Gözlerin iç kısmından dış kısmına doğru nazikçe kirpik ve kirpik dipleri temizlenir. Gözlerden birbirine enfeksiyon geçmesinin önüne geçmek için gözlerde farklı pamuk tercih edilmektedir. 

Bebeğin ağız bakımı içinde anne ya da baba ellerini temizlediğinden emin olur. Daha sonra ılıtılmış suya batırılıp suyu sıkılan temiz bir bez yardımı ile bebeğin damağı ve ağız içi mukozası temizlenir. 

Yeni doğanların tırnakları çok hızlı uzamaktadır. Hareketlerini henüz kontrol edemediği için uzayan tırnakları ile kendisine zarar verebilir, bu nedenle uzmanlar el tırnaklarının haftada bir ayak tırnaklarının ise ayda bir kesilmesini önerir. 

Bebeklerin cilt tipi hassas olduğundan dolayı yeni doğan döneminde ciltlerini tahriş edecek etmenlere karşı dikkatli olunması gerekmektedir. Dar kıyafet tercihleri, rüzgarlı, sıcak ve kuru ortamlar bebeğin cilt sağlığına zararlıdır. 

Bebek yenidoğan döneminde günde 10 ya da 12 kez emebilmektedir. Anne sütü ile beslenen bebek ilk altı ay suya ihtiyaç duymayacaktır. Bu nedenle ilk altı ay anne sütü haricinde su ya da farklı bir besin verilmesine gerek yoktur.  Anne sütünün sindirimi kolaydır ve kemik gelişimini sağlar. Bebekler anne sütü ile beslendiğinde solunum yolu hastalıkları ve ishal gibi hastalıklar daha az görülür. Emme işlemi bebeğin psikososyal gelişimine katkı sağlar ve anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirir. 

Bebekler ilk haftalarda gündüzleri daha sık uyuyabilmektedir. 3.aydan sonra geceleri daha uzun ve iyi uyumaya başlayan bebeklerin uyku öncesinde banyo yapmaları daha konforlu şekilde uyumalarına yardımcı olur. 

Bebeğin büyümesi ve gelişimi ile birlikte dikkat edilmesi gerekenlere ev düzeni de eklenecektir. Bebek büyüdüğünde merak duygusu ile birlikte daha hareketli olacağından bebeğe zarar verebilecek her şey önceden düşünülmeli ve tedbir alınmalıdır. Bunlardan bazıları şunlardır;

  • Pencerelere emniyet takılması
  • Dolap ve çekmecelere emniyet takılması 
  • Prizlere kapak takılması 
  • Bebeğin ulaşabileceği her türlü küçük cismin yutma ihtimaline karşı ortamdan uzaklaştırılması
  • Bebeğin ulaşabileceği ilaçların ortamdan uzaklaştırılması
  • Mobilyaların ve eşyaların bebeğe zarar vermeyecek şekilde düzenlenmesi.